dimarts, 2 de març del 2010

Educació ofereix 7.780 places de cicles de formació professional a les comarques lleidatanes per al curs 2010-2011

 
  • En el marc de la Fira F&T, el Departament d’Educació presenta l’oferta de formació professional a les comarques lleidatanes, que s’incrementa un 4 % respecte al curs actual.
  • El proper curs es posaran en marxa dos nous cicles formatius a les comarques de Lleida: atenció sociosanitària, a l’institut Almatà de Balaguer, i instal·lacions de telecomunicacions a l’institut Caparrella de Lleida.
  • Deu cicles formatius adoptaran l’estructura LOE.
  • Educació té un estand de 64 metres quadrats a la Fira i cada família professional té un espai diferenciat on seran presents tots els centres educatius que imparteixen els mateixos estudis.
 
 
Coincidint amb la inauguració de la 4a Fira de Formació Professional i Treball (F&T) de Lleida, el Departament d’Educació presenta l’oferta de formació professional a les comarques lleidatanes de cara al curs vinent. En total, 40 centres educatius oferiran 103 cicles formatius de 22 famílies professionals diferents. El proper curs 2010-2011 s’oferiran 7.780 places (un 4% més que enguany) i dos nous cicles formatius: atenció sociosanitària, a l’institut Almatà de Balaguer, i instal·lacions de telecomunicacions a l’institut Caparrella de Lleida.
 
D’altra banda, el curs vinent es posaran en marxa als centres de la demarcació de Lleida 10 cicles formatius amb estructura LOE, i que s’afegeixen als 15 que van iniciar-se a inicis del curs actual amb aquesta estructura. Els cicles que adopten aquest nou model són els de: gestió administrativa, producció agropecuària, electromecànica d’automòbils, electromecànica d’automòbils industrials, programació de la producció en fabricació mecànica, agències de viatges i gestió d’esdeveniments, guia, informació i assistència turística, instal·lacions de telecomunicacions, administració de sistemes informàtics en la xarxa i desenvolupament d'aplicacions multiplataforma.
 
Amb la nova ordenació, aquests cicles passen a ser de dos cursos. A més, la nova estructura permet obtenir un certificat si s’ha cursat part de les assignatures, de manera que l’alumnat aconsegueix un primer reconeixement oficial i, si vol, pot continuar estudiant les assignatures restants fins a obtenir el títol de formació professional. D’aquesta manera es vol facilitar l’accés de les persones treballadores a la formació.
 
Una altra novetat que també serà present a la Fira seran els cicles adaptats a la modalitat d’alternança. Aquests ensenyaments permeten a l’alumnat fer estudis de formació professional en un institut i completar la seva formació treballant en una empresa per mitjà d’un contracte laboral. Aquesta modalitat s’ha desenvolupat a dia d’avui a 5 cicles de les famílies professionals d’instal·lació i manteniment, transport i manteniment de vehicles i activitats físiques i esportives, que són impartits per centres de les poblacions de Tàrrega, Lleida i el Pont de Suert.
 
4.000 metres quadrats d’exposició
 
La 4a Fira de Formació Professional i Treball ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats. Per tot aquest recinte, hi ha els estands de les 22 famílies professionals presents a la mostra, a les quals cal sumar els ensenyaments d’esports.
 
Un any més, no hi ha estands de centres educatius en concret, sinó que tots participen en els espais de les diferents famílies professionals, des d’on es distribuirà un dossier amb la informació dels centres que ofereixen els diferents ensenyaments. En aquests espais també hi haurà demostracions pràctiques de les assignatures que formen els plans d’estudi dels diferents cicles i hi seran presents algunes de les empreses en les quals l’alumnat pot desenvolupar pràctiques.
 
Per la seva banda, el Departament d’Educació té un estand institucional de 64 metres quadrats en què s’ofereix orientació individualitzada a l’alumnat que no tingui clar els estudis que vol cursar. Dos professionals dels equips d’assessorament pedagògic donaran informació de manera permanent a tothom que ho sol·liciti.
 
L’espai d’Educació també tindrà un punt d’informació dedicat especialment al programa “Qualifica’t”. Amb aquesta iniciativa es vol facilitar l’accés als ensenyaments de formació professional a les persones aturades, en risc de desocupació o que no tenen titulació malgrat que estiguin actualment en actiu. El curs 2009-2010 s’han autoritzat onze centres dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida per desenvolupar aquest programa, que també preveu la possibilitat d’obtenir un certificat que acrediti la formació continuada impartida per empreses i institucions i l’experiència laboral acumulada.
 
A banda d’això, a l’estand del Departament també s’emfasitzarà l’oferta formativa adreçada a les persones adultes, la formació en centres de treball i els programes de qualificació professional inicial (PQPI), ensenyaments adreçats a les persones que no tenen el graduat en ESO i que volen obtenir una mínima certificació professional per accedir al mercat laboral en millors condicions.
 
15.000 visitants en l’edició anterior
 
15.000 persones van visitar l’edició anterior de la Fira de Formació Professional i Treball de Lleida. En les conferències, tallers i activitats que es desenvolupen de manera paral·lela a la fira hi van participar 4.118 persones. En aquesta edició es faran 71 conferències i activitats, per a les quals s’han habilitat 4 sales, un escenari i un recinte exterior.